Brandneteljeuk is niet gevaarlijk, maar wel vervelend
Je kent het wel: je loopt met blote benen of voeten door een smal bospaadje en je voelt ineens iets prikken. Als je een brandnetel hebt aangeraakt, dan kun je hier nog flink last van krijgen, zoals jeuk en een rode huid. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen?
De brandnetel is een van de bekendste plantensoorten in Europa en kan soms bijna twee meter hoog worden. Je bent de plant dan ook vast weleens tegengekomen, of je hebt de bladeren (helaas) aangeraakt.
Symptomen
- rode, gezwollen en jeukende huid
- soms na uren nog een tintelend gevoel (vooral bij contact met water)
Hoe ontstaat de jeuk?
Op de stengel en bladeren van de plant zitten haartjes die in een soort naaldjes veranderen bij aanraking. Deze naaldjes spuiten verschillende chemische stoffen in de huid, zoals acetylcholine, histamine en serotonine. De stofjes veroorzaken de jeuk en zwellingen op de huid.
Hoe behandel je het?
De rode, gezwollen en jeukende huid trekt meestal na ongeveer een uur weg. Je kunt soms na een aantal uren nog wel last hebben van een tintelend gevoel, vooral als je huid in aanraking komt met water. Heb je last van hevige jeuk? Dan kun je zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula gebruiken. Lees voor gebruik wel altijd eerst de bijsluiter.
Huismiddeltjes
Er wordt weleens gezegd dat bepaalde huismiddeltjes werken, zoals het wrijven of smeren met:
- zuringblad
- weegbree
- goudsbloembladeren
- witte dovenetel
- hondsdraf
- tandpasta
- azijn
Het is helaas niet bewezen dat deze middeltjes ook echt werken. Het kan wel zijn dat de jeuk door de wrijfbeweging tijdelijk onderdrukt wordt en dat het daardoor voor verlichting zorgt.
- Huidinfo
- Rode Kruis