Geen buisjes meer nodig bij lijmoor

Getty Images

BAARN - Onderzoekers van de Medical Research Council in London hebben een remedie gevonden tegen lijmoor. Een bestaand kankermedicijn kan in de toekomst veel kinderen een operatie besparen.

Bij een lijmoor is het middenoor gevuld met een lijmachtig vocht. Het vocht kan gaan ontsteken, wat tot een middenoorontsteking leidt. Een lijmoor komt vaak voor bij kinderen tussen de twee en zes jaar. Het veroorzaakt gehoorverlies en kan pijnlijk zijn. De gedeeltelijke doofheid kan tot een spraakachterstand en gedragsproblemen leiden, omdat kinderen gefrustreerd raken als ze niet goed kunnen horen.

Buisjes
De aandoening gaat meestal binnen een paar weken of maanden over. Als het lijmoor lang blijft bestaan of veel klachten geeft, wordt het vaak behandeld met trommelvliesbuisjes. Onder narcose worden er dan plastic buisjes in het trommelvlies geplaatst, die ervoor zorgen dat er lucht in het middenoor kan komen.

Medicatie
Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen bij kinderen. In de toekomst is het misschien niet meer nodig om te opereren. Een onderzoeksteam van  Medical Research Council en Oxford University denkt dat een lijmoor erfelijk is en veroorzaakt wordt door een hoog niveau van het VEGF-molecuul. Dit niveau kun je verlagen door medicatie te gebruiken die nu ingezet wordt om tumoren te laten krimpen.

Zuurstofgebrek
"We denken dat het een veelbelovende behandeling is waarmee je het zuurstofgebrek in het middenoor kunt oplossen. Omdat de medicatie al op de markt is, is er minder tijd en geld nodig om het te ontwikkelen tot een remedie tegen lijmoor,", aldus professor Steve Brown.

Het team gaat nu onderzoeken hoe de medicatie verder ontwikkeld kan worden, zodat deze makkelijk door een huisarts direct op het trommelvlies aangebracht kan worden.

Bron 
  • BBC