1 op de 7 jongeren blijkt na het uitgaan last te hebben van een piep in de oren. Dit blijkt uit een rapport van de commissie prevENT van de Nederlandse Vereniging van Keel- Neus- Oorartsen.
Uit het onderzoek onder 467 jongeren bleek bovendien dat minder dan de helft van de onderzochte jongeren zich er zich er van was dat gehoorschade door harde muziek voorkomen kan worden. Op basis van deze gegevens willen Nederlandse KNO-artsen voorlichting geven op basisscholen over preventie van gehoorschade. Dit project wordt landelijk ingezet en gaat al dit jaar van start. Doel is het creëren van bewustzijn.
Onderzoek
Aanleiding voor de bewustwordingscampagne is het rapport van commissie prevENT van de Nederlandse KNO-vereniging. Dit rapport is gebaseerd op de gegevens die zijn vergaard tijdens het FRISS XXL 2012 evenement in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Op dit evenement voor 12-15 jarigen werden gratis oordoppen met geluidsfilter uitgedeeld aan circa een kwart van de bezoekers.
Luistergedrag
Er werd tijdens het evenement gevraagd naar het actuele luistergedrag. Daarnaast werd gekeken naar de kennis over gehoorschade door harde muziek en het voorkomen van een piep in het oor. Bijna 97 procent van de ondervraagde bezoekers was in het bezit van een MP3 speler, sommigen al vanaf de leeftijd van 6 jaar. Van de respondenten bleek één op de zeven vaak of constant last te hebben van een piep in de oren na het luisteren naar harde muziek. Binnen deze groep was er een evenredig aantal jongeren van het VMBO, HAVO en VWO en waren er evenveel jongens als meisjes. Het aantal uren muziekexpositie bleek niet van belang.
Voorkomen gehoorschade
Minder dan de helft van de bezoekers was zich er van bewust dat gehoorschade door harde muziek voorkomen kan worden. Op grond van deze gegevens lijkt het zinvol om al preventieve voorlichting te geven op de basisschool. De vereniging hoopt hiermee aan te sluiten op de Kamervragen die dit voorjaar zijn gesteld en hoopt het inzicht in lawaaischade bij jongeren te vergroten.
- Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde