Hormonen uit lichaamsvet werken Alzheimer in de hand

Getty Images

Wie op middelbare leeftijd te dik is, loopt drie keer zoveel risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer als een gezonde leeftijdsgenoot. Het vetweefsel scheidt hormonen uit die mogelijk de boosdoener zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en State University of New York Downstate Medical Centre.

Mensen van 60 jaar met een BMI hoger dan 30 hebben gemiddeld genomen drie keer zoveel kans op het ontwikkelen van Alzheimer als gezonde leeftijdsgenoten. Hooe obesitas tot Alzheimer kan leiden, was nog niet bekend.

Buikvet

Amanda Kiliaan: "Wie overgewicht heeft, heeft ook meer buikvet. Vooral dit vetweefsel is verantwoordelijk voor de uitscheiding van een grote verscheidenheid aan hormonen die invloed hebben op energiehuishouding, bloeddruk, ontstekingen en groei. De uitscheiding van vethormonen raakt verstoord bij overgewicht, omdat het vetweefsel ‘ziek’ wordt. Het ligt voor de hand om het verband tussen overgewicht en Alzheimer te zoeken bij deze vethormonen."

Hormonen

Om de relatie tussen vethormonen en Alzheimer te toetsen, onderzochten Kiliaan en Deborah Gustafson in de onderzoeksliteratuur naar de relatie tussen Alzheimer en acht soorten vethormonen. Voor een groot aantal van deze hormonen vonden zij een sterke relatie met overgewicht, dan wel de ziekte van Alzheimer.

Vooral het eiwit leptine, dat veel is onderzocht in relatie tot Alzheimer, vertoont een sterk verband met de BMI-index. Desondanks lijkt leptine eerder een beschermend effect op de hersenen te hebben dan een ziekmakend effect. Bij het hormoon PAI-1, dat verantwoordelijk is voor vaatproblemen zagen de onderzoekers wel een duidelijk verband met het risico op Alzheimer.

Mogelijkheden voor preventie

Dit overzichtsartikel toont aan dat vethormonen die door lichaamsvet worden uitgescheiden invloed hebben op processen in het brein. Dit inzichten geeft nieuwe mogelijkheden tot preventie en behandeling van Alzheimer.

De resultaten van het onderzoek verschenen in The Lancet Neurology.

Bron 
  • Radboudumc