Amsterdam UMC verwacht binnen een jaar een bloedtest te hebben ontwikkeld waarmee de ziekte van Alzheimer kan worden vastgesteld. Dat voorspelt hoogleraar neurochemie Charlotte Teunissen op grond van eigen onderzoek.
De ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie komen door de vergrijzing steeds vaker voor. Sinds 1950 is het aantal patiënten vervijfvoudigd. Ruim een kwart miljoen mensen heeft deze ziekte en volgens cijfers van Stichting Alzheimer Nederland, zal dit aantal in de komende 25 jaar verdubbelen.
Het vaststellen van dementie verloopt nog altijd moeizaam en wordt vaak pas in een gevorderd stadium vastgesteld. Desondanks zijn er wel steeds betere biomarkers beschikbaar, die in lichaamsvloeistoffen (zoals bloed en hersenvocht) het ziekteproces kunnen aantonen.
Nieuwe bloedtest
Teunissen heeft een toepasbare bloedtest ontwikkeld die het eiwit amyloid kan aantonen. Onderzoekers denken dat een opstapeling van dit eiwit in de hersenen een belangrijke veroorzaker van de ziekte Alzheimer is. De nieuwe test heeft een precisie van 95 procent, terwijl de voorgaande testen een precisie van 85 procent hadden. De hoogleraar is de eerste vrouw in Europa die op de leerstoel neurochemie plaatsneemt. Op vrijdag 21 september spreekt zij haar inaugurele rede uit bij Amsterdam UMC.
Teunissen hoopt deze bloedtest binnen een jaar op de markt te hebben, maar daarmee stopt haar onderzoek niet. “Vaak zijn de ziekteprocessen al bijna 20 jaar gaande voordat symptomen zoals vergeetachtigheid op gaan treden. Een vroege diagnose is ook noodzakelijk omdat hersenschade onomkeerbaar is. Dus hoe eerder we kunnen gaan behandelen, hoe beter.”
- Amsterdam UMC