In woonwijken vlakbij vliegvelden krijgen de bewoners vaker last van hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit zowel een Amerikaans onderzoek als een studie van Imperial College London.
Onderzoekers van Harvard en Boston University analyseerden gegevens van Medicare, een landelijk verzekeringsprogramma van de Amerikaanse overheid. Deze combineerden ze met informatie over het geluidsniveau van passerende vliegtuigen in 2218 postcodegebieden rondom vliegvelden.
Vlakbij vliegveld
In postcodegebieden waar de vliegtuigherrie 10 decibel harder was, bleken 3,5 procent meer ziekenhuisopnames plaats te vinden vanwege hart- en vaatziekten. Mensen in straten met het hardste geluid, meer dan 55 decibel, kwamen het vaakst in het ziekenhuis terecht. Ook als de cijfers werden gecorrigeerd voor andere factoren, zoals sociaal-economische status, demografische kenmerken, luchtvervuiling en de nabijheid van grote wegen, kwamen hart- en vaatziekten vaker voor in wijken met meer geluidsoverlast door vliegtuigen.
De Londense wetenschappers keken naar ziekenhuisopnames en sterfgevallen ten gevolge van hart- en vaatziekten bij 3,6 miljoen bewoners van buurten rondom vliegveld Heathrow. Zij vonden dat de mensen die te maken hadden met het hoogste geluidsniveau 10 tot 20 procent meer risico liepen op hart- en vaatziekten, beroertes en coronaire hartziekten.
Klachten
Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen die vlakbij vliegvelden wonen lichamelijke en psychische klachten ondervinden, zoals een verstoord slaappatroon, nervositeit, ergernis en een verhoging van de bloeddruk. Deze onderzoeken duiden erop dat vliegtuigherrie ook het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.
De Britse wetenschappers benadrukken wel dat leefstijlfactoren, zoals roken, te weinig bewegen en ongezond eten, een veel groter effect hebben op de gezondheid dan geluidsoverlast.
De resultaten van beide studies verschenen in het British Medical Journal.
- BBC
- Medical News Today