Veel hartinfarcten en beroertes te voorkomen

Getty Images

Door bewerkte voedingsmiddelen minder zout te maken of te vervangen door zoutarme alternatieven kunnen tienduizenden hartinfarcten en beroertes worden voorkomen. Dat stelt RIVM-wetenschapper Marieke Hendriksen in haar promotieonderzoek.

Als producenten de hoeveelheid zout in hun producten halveren, krijgen Nederlanders volgens Hendriksen bijna 40 procent minder zout binnen. Dat zou de komende 20 jaar bijna 30.000 hartinfarcten en ruim 53.000 beroertes schelen.

Alternatieven

Vergelijkbare cijfers heeft de wetenschapster over alternatieve, zoutarme voedingsmiddelen. Als mensen hun huidige eten vervangen door alternatieven, scheelt dat veel hartinfarcten en beroertes.

Het is al langer bekend dat te veel zout eten kan leiden tot gezondheidsproblemen, maar het is voor het eerst dat is uitgerekend welke winst dit heeft voor de volksgezondeheid. De zoutinname ligt in Nederland ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram per dag.

Auteur 
Bron 
  • NOS