Een verslechterde functie van de bloedvaten speelt niet alleen een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, maar ook bij het ontstaan van dementie en depressiviteit. Dat blijkt uit onderzoek van Thomas van Sloten en Nordin Hanssen van Maastricht UMC+.
Beiden promoveerden woensdag cum laude. Van Sloten, internist in opleiding aan het Maastricht UMC beschrijft in zijn onderzoek de relatie tussen vaatdisfunctie en depressiviteit. Nordin Hanssen, eveneens internist in opleiding, onderzocht een nieuw mechanisme dat ten grondslag ligt aan deze vaatdisfunctie.
Uit scans blijkt dat een verslechterde functie van de vaten (vaatdisfunctie) kan leiden tot schade aan de hersenen. Die hersenschade geeft weer een verhoogd risico op dementie en klachten van depressieve aard. Vooral schade aan de hersengebieden die betrokken zijn bij de regulatie van emotie en gevoel, de diepe hersenstructuren, leiden tot depressiviteit.
Versuikerde eiwitten
Hanssen onderzocht een belangrijk nieuw mechanisme dat ten grondslag ligt aan vaatdisfunctie bij mensen met diabetes. Hij richtte zich vooral op onderzoek naar versuikerde eiwitten, zogenoemde AGE’s (advanced glycation end products). Belangrijkste bevinding van zijn onderzoek is dat hoge concentraties AGE’s in het bloed bij mensen met diabetes samenhangen met een hogere kans op hart- en vaatziekten.
Opeenhoping van deze AGE’s in de vaatwand leidt tot vaatdisfunctie en aderverkalking. Als zo'n aderverkalking openscheurt, treedt er acuut zuurstofgebrek op, met hartinfarct of beroerte als mogelijk gevolg. Hanssen wijst met dit onderzoek een nieuw mechanisme aan waarlangs hart- en vaatziekten ontstaan en geeft handvaten voor de bestrijding daarvan met zogenoemde AGE-remmers. Hiermee komt er zicht op een nieuwe medicinale therapie voort hart- en vaatziekten. Ook laat het proefschrift zien dat AGE-metingen in het bloedplasma mogelijk geschikt kunnen zijn om hart- en vaatziekten te voorspellen.
- Maastricht UMC+