Ruim een op de vier Nederlanders gebruikt medicijnen die hart- en vaatziekten moeten voorkomen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).
Ongeveer 4,3 miljoen mensen, voornamelijk ouderen, gebruikten in 2013 de zogenoemde CVRM-medicijnen tegen hartfalen, hart- en herseninfarcten en hartkramp.
Deze groep mensen nam gezamenlijk ruim 3 miljard doses in ter waarde van 837 miljoen euro. Dat bedrag valt relatief mee, doordat prijzen voor geneesmiddelen zijn gedaald. Van steeds meer medicijnen loopt het patent af, waardoor andere producenten een goedkopere variant op de markt brengen, aldus een woordvoerder van de SFK.
Cholesterolverlagers
Het aantal verstrekte doses van deze medicijnen stijgt tegelijkertijd wel met 3,5 procent. Vooral cholesterolverlagers gaan vaker over de toonbank bij de apotheek; jaarlijks zo’n 7 procent meer. Dat laatste komt vooral doordat steeds meer mensen de cholesterolverlagers zijn gaan gebruiken, zo legt een woordvoerder van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) uit. Er wordt volgens hem steeds vaker getest op het cholesterolniveau en bovendien worden de geneesmiddelen met een preventieve werking bij steeds meer aandoeningen voorgeschreven.
"Bijvoorbeeld diabetespatiënten krijgen steeds vaker cholesterolverlagers. Zij lopen een groter risico op hart- en vaatziekten", legt de woordvoerder uit. Het is volgens hem niet zo dat er meer medicijnen per patiënt worden gebruikt; een arts heeft zich te houden aan richtlijnen en die worden de afgelopen jaren juist steeds beter nageleefd.
- ANP