Groene thee en koffie verlagen het risico op een beroerte, met name als je beide dranken regelmatig drinkt. Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Stroke.
De wetenschappers volgden 13 jaar lang 83.269 gezonde Japanners van 45 tot 74 jaar oud. Ze vroegen onder andere naar hun consumptie van koffie en groene thee. Daarnaast verzamelden ze gegevens over eventuele ziekenhuisopnames, hart- en vaatziekten en doodsoorzaken. Zo ontdekten ze dat hoe meer koffie en groene thee de deelnemers dronken, hoe kleiner hun risico was op een beroerte.
Proefpersonen die elke dag twee à drie koppen groene thee dronken, bleken daarmee hun risico op een beroerte met 14 procent te verlagen. Mensen die dagelijks minstens één kopje koffie of vier koppen groene thee dronken, hadden 20 procent minder kans op een beroerte vergeleken met mensen die nauwelijks koffie een thee dronken.
Antioxidanten
Het is niet precies duidelijk waarom groene thee en koffie dit beschermende effect hebben. Groene thee bevat catechine, een stof die als antioxidant werkt in je lichaam. In koffie zit chlorogeenzuur, wat het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en daarmee ook het risico op een beroerte verlaagt. Nader onderzoek moet uitwijzen welke invloed de combinatie van koffie en groene thee heeft op het ontstaan van beroertes.
De resultaten van dit onderzoek verschenen in Stroke.
- Medical Xpress