'Herstel spraak na beroerte beter voorspelbaar'

Getty Images

ROTTERDAM - Hoe goed patiënten in de week na een eerste beroerte correct woorden kunnen formuleren, voorspelt grotendeels hoe zij na een jaar weer kunnen praten. Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog en onderzoeker Hanane El Hachioui van Erasmus MC.

Een kwart van de mensen krijgt na een eerste beroerte te maken met afasie. Afasie is een taalstoornis die ontstaat na hersenletsel in de linker hersenhelft en ieder jaar zo'n tienduizend Nederlanders treft. Zij hebben problemen met spreken, gesproken taal begrijpen, lezen en schrijven.

Pirano
El Hachioui, wetenschappelijk onderzoeker van de afdeling Neurologie: "Hoe goed je weer kunt praten in het jaar na de eerste beroerte is grotendeels te voorspellen door de manier waarop je in de week na de beroerte correct woorden kunt formuleren. Het gaat dan om het kiezen van de juiste klanken en deze in de goede volgorde zetten en niet zozeer in hoeverre je woorden kunt begrijpen en zinnen kan maken. Mensen met afasie zeggen vaak verkeerde woorden, bijvoorbeeld 'pirano' in plaats van 'piano'. Veel behandelaars denken dat taalproblemen verminderen tot drie maanden na een beroerte, maar dat is niet zo. Pas na zes maanden is er geen duidelijke vooruitgang meer in de taalvaardigheid. In de eerste zes weken herstellen woordbegrip en zinsopbouw en in de eerste drie maanden kan de woordklank verbeteren. De hersenen hebben hierna tijd nodig om deze onderdelen van taal te laten samenwerken. Na drie maanden kan de manier waarop mensen spreken nog verder verbeteren."

Naast de ontdekking dat het samenstellen van correcte woorden in de eerste week na een beroerte een voorspeller is, zijn ook de ernst van de beroerte, de leeftijd, het opleidingsniveau en of de beroerte het gevolg is van een infarct of bloeding belangrijk in de prognose. Behandelaars maken tot nu toe zelf een schatting van het herstel van een patiënt op basis van eigen ervaring bij andere patiënten. "Door deze factoren te verwerken in een voorspelmodel, kunnen zij beter voorspellen hoe taalproblemen verminderen en de patiënt en familie hierover informeren", zegt El Hachioui.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry van BMJ. 

Auteur 
Bron 
  • Erasmus MC