Bij bijna helft hartaanvallen geen klassieke symptomen

Getty Images

Bij bijna de helft van de hartaanvallen treden de bekende symptomen, zoals pijn op de borst en kortademigheid, helemaal niet op. Omdat deze hartaanvallen soms helemaal niet opgemerkt worden, is het risico op nog een hartaanval en overlijden aan een hartziekte groter. Dat blijkt uit een onderzoek van Wake Forest School of Medicine.

Voor het onderzoek verzamelden Elsayed Soliman en zijn collega’s gegevens over 9.498 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd die deelnamen aan een studie naar de oorzaken en gevolgen van slagaderverkalking.

De deelnemers werden gemiddeld 9 jaar lang gevolgd. In deze periode kregen 386 mensen een hartaanval die gepaard ging met de klassieke symptomen. Er waren echter ook 317 deelnemers die zogenaamde ‘stille’ hartaanval kregen, zonder de bekende symptomen. Na zo’n stille hartaanval nam het risico op overlijden met 34 procent toe.

Milde symptomen

Bij een hartaanval gaat er minder of geen bloed naar de hartspier. De symptomen kunnen zo mild zijn dat ze niet of nauwelijks worden opgemerkt. Vaak wordt een stille hartaanval per toeval ontdekt als er schade te zien is op een ECG tijdens een controle of voor een operatie. Patiënten die niet weten dat ze een hartaanval gehad hebben, krijgen niet de juiste behandeling, wat het risico op nog een hartaanval en overlijden aan een hartziekte vergroot.

Hoewel hartaanvallen zonder duidelijke symptomen vaker voorkwamen bij mannen, verliepen ze bij vrouwen vaker dodelijk.

Behandeling

Een hartaanval zonder symptomen moet volgens de onderzoekers net zo behandeld worden als een hartaanval met symptomen, namelijk de bloeddruk en het cholesterolgehalte onder controle houden en leefstijlveranderingen zoals gezonder eten, bewegen, afvallen en stoppen met roken.

Patiënten die een beetje last hebben van pijn op de borst en daarnaast andere risicofactoren voor een hartaanval hebben, zoals een hoge bloeddruk, obesitas of diabetes, zouden volgens de onderzoekers een ECG moeten ondergaan om te bekijken of ze al eens een hartaanval gehad hebben of om een hartaanval te voorkomen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Circulation.

Bron 
  • WebMD