BAARN - Het toedienen van een natuurlijke vorm van het vrouwelijke hormoon oestrogeen komt de botdichtheid van meisjes met anorexia ten goede. Een lage botdichtheid vergroot de kans op botbreuken. Dat kan nu worden voorkomen.
Deze resultaten presenteren onderzoekers van de Harvard Medical School en het Massuchusetts General Hospital in Boston, op de jaarlijkse bijeenkomst van de The Endocrine Society. Een organisatie die zich bezig houdt met onderzoek naar hormonen.
Botbreuken
"Anorexia Nervosa gaat vaak gepaard met een lage botdichtheid en een verhoogd risico op botbreuken.", vertelt hoofdonderzoeker Madhusmita Misra. "Een belangrijke oorzaak hiervoor zijn lage oestrogeenniveaus in het bloed."
Anticonceptie
Eerder onderzoek liet zien dat het toedienen van oestrogenen bij anorexiapatiënten door middel van anticonceptiepillen geen effect liet zien in de botdichtheid. Misra: "Het gebruik van oestrogenen in een meer natuurlijke, of lichamelijke, vorm was nog niet eerder onderzocht."
Natuurlijke oestrogeen
Misra en zijn onderzoeksteam bestudeerden anderhalf jaar het effect van natuurlijk oestrogeen op ruim honderd anorexiapatiënten tussen de 12 en 18 jaar. De pubertijd is een cruciale periode voor de botmassa, maar ook een moment waarin de eetstoornis zich vaak ontwikkelt. Veertig gezonde meisjes werden gebruikt als controlegroep.
De anorexiapatiënten kregen een placebo of oestrogeen. Afhankelijk van de volgroeidheid van de botten werd een volwassen hoeveelheid via een pleister of een orale kleinere hoeveelheid toegediend. De gezonde meisjes ontvingen geen extra hormonen.
Botdichtheid
Met behulp van een DEXA-scan werd de dichtheid van de botten bepaald. De oestrogenen resulteerden in een duidelijke verbetering in de botdichtheid in vergelijking met de placebo. De botdichtheid van de gezonde meisjes was echter nog altijd beter.
Volgens Misra zijn oestrogenen een mogelijke behandeling om de botmassa van anorexiapatiënten te verbeteren. "Het daadwerkelijke gebruik hangt af van de patiënt en zijn of haar kans op botbreuken."
- EurekAlert