Het dagelijks eten van een portie yoghurt kan het risico op het krijgen van diabetes type 2 sterk verminderen. Dat suggereren onderzoekers van Cambridge University.
De studie laat zien dat de kans op het krijgen van diabetes type 2 kleiner wordt als iemand regelmatig een portie yoghurt eet in plaats van een andere snack, zoals bijvoorbeeld chips.
Zuivelproducten
Volgens de onderzoekers wees de studie uit dat een hogere consumptie van yoghurt, in vergelijking met geen consumptie, het risico op het krijgen van diabetes type 2 met 28 procent vermindert. Ook andere magere gefermenteerde zuivelproducten, zoals kwark en kaas hebben dezelfde gezondheidsvoordelen.
Het eten van een bescheiden hoeveelheid yoghurt en vetarme kazen over een periode van 11 jaar verminderde de kans om diabetes te krijgen met 24 procent.
EPIC-Norfolk
Het onderzoek is gebaseerd op de EPIC-Norfolk studie waaraan meer dan 25.000 mensen die in Norfolk wonen deelnamen. De wetenschappers vergeleken de dagelijkse consumptie van 753 mensen die over een periode van 11 jaar diabetes ontwikkelden en 3502 willekeurig geselecteerde deelnemers aan de studie.
Zo konden de onderzoekers de effecten van de consumptie van zuivelproducten in het algemeen en individuele zuivelproducten bestuderen. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Diabetologia.
- University of Cambridge