Onderzoekers hebben een behandeling gevonden voor diabetespatiënten (type 2), waardoor zij meer insuline aanmaken. Zij hoeven dan mogelijk geen insuline meer bij te spuiten. Dit meldt het Amsterdam UMC.
Bij de nieuwe behandeling wordt er een ballonnetje met warm water gebruikt dat via de mond ingebracht wordt in de dunne darm. Door de hitte schroeit het slijmvlies in de dunne darm weg en ontstaat er - binnen twee weken - een nieuw slijmvlies. Dit slijmvlies zorgt voor een verbetering van de bloedsuikerspiegel, waardoor patiënten mogelijk geen insuline meer hoeven te spuiten.
'Voorzichtige jubelstemming'
De onderzoekers waren gisteren op een congres in Wenen in een 'voorzichtige jubelstemming'. 'Door deze behandeling kan het gebruik van insuline worden uitgesteld of misschien wel worden voorkomen. Dat is veelbelovend', zegt Jacques Bergman, hoogleraar en maag-, darm-, leverarts aan het Amsterdam UMC.
Lagere bloedsuikerspiegel
Er zijn in totaal vijftig patiënten onderzocht die de ballonbehandeling kregen. Na een jaar is bij 90 procent van deze groep patiënten de ziekte stabiel. Zij slikken nog wel dagelijks medicijnen, maar door de lagere bloedsuikerspiegel lopen zij minder risico om ernstige bijwerkingen te krijgen, zoals hart- en vaatziekten en nierfalen. Een nieuwe internationale studie onder honderd patiënten moet dit resultaat nog eens bevestigen.
Diabetes type 2
Momenteel hebben een miljoen Nederlanders diabetes type 2. Een deel van de patiënten met diabetes type 2 moet dagelijks insuline spuiten. Professor Bergman hoopt dat een deel van de insulinespuiters van hun dagelijkse prikbeurt worden verlost na de ballonbehandeling.
- Nu.nl
- ad.nl