Harvard-onderzoekers hebben een manier ontwikkeld om uit menselijke stamcellen miljoenen cellen te ontwikkelen. Deze kunnen de taak van vernietigde insulineproducerende cellen overnemen bij diabetes type 1.
Mensen met diabetes type 1 spuiten dagelijks insuline, omdat hun eigen insulineproducerende cellen zijn aangevallen en deels zijn vernietigd door het afweersysteem. Nieuwe, gezonde cellen transplanteren is een oplossing, maar hiervoor zijn miljoenen cellen nodig. En die zijn er niet.
Grote aantallen
Doug Melton van Harvard University is het gelukt om vanuit menselijke embryonale stamcellen honderden miljoenen cellen te ontwikkelen. Deze nieuwe cellen zorgden voor een stabiele bloedsuiker in muizen met diabetes.
Inpakken
De onderzoekers verwachten dat ze de nieuwe cellen over twee à drie jaar gaan testen in mensen. Wel is het nodig dat er een verpakking om de cellen komt, zodat de nieuwe cellen niet worden aangevallen door het afweersysteem. In Nederland werkt Eelco de Koning aan de ontwikkeling van zo’n verpakking.
Genezing dichterbij
“Wat een mooie doorbraak. Het brengt genezing van diabetes dichterbij. En het sluit goed aan bij het onderzoek van het Diabetes Fonds waar Eelco de Koning van het LUMC mee bezig is. Deze doorbraak laat opnieuw zien dat onderzoek zin heeft”, zegt Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds.
- Diabetes Fonds