BAARN - Mensen met een depressie zijn vaak teruggetrokken en asociaal. Dit betekent echter niet dat ze een hekel hebben aan andere mensen. Hun hersenen lijken gevoelens van haat anders te verwerken.
Chinese en Britse onderzoekers bestudeerden de hersenen van mensen met en zonder depressie en ontdekten een opvallend patroon. De hersenactiviteit bij mensen met depressie loopt niet synchroon in drie hersengebieden die gezamenlijk bekend staan als het 'haat-circuit'. Tijdens eerdere onderzoeken was er sprake van veel hersenactiviteit in dit gebied als iemand een foto ziet van een persoon die hij niet kan uitstaan.
Verstoring
De hersenen van depressie mensen haten op een 'verkeerde' manier. De verstoring in de hersenen kan er op wijzen dat mensen met een depressie minder goed in staat zijn om met situaties om te gaan waarin zij haat ervaren. Volgens de onderzoekers kan dit verklaren waarom mensen met een depressie gevoelens van boosheid en haat voor zich zelf houden. Ze kunnen niet op een constructieve manier met deze gevoelens omgaan.
Golven
Onderzoeker Jianfeng Feng van de University of Warwick onderzocht samen met zijn collega's de hersenen van 37 gezonde en 39 depressieve mensen met behulp van een MRI-scan. In de gezonde hersenen waren de golven van de hersenactiviteit continu. Bij een verstoring van de hersenfunctie lopen de golven niet meer synchroon. Bij 92 procent van de depressie patiënten was er sprake van een verstoring in het haatgedeelte van de hersenen.
Behandeling
Het is voor het eerst dat depressie in verband wordt gebracht met het 'haat-circuit' in de hersenen. Andere wetenschappers zijn enthousiast maar benadrukken dat deze resultaten slechts eerste aanwijzingen zijn. Ook Feng stelt dat vervolgonderzoek nodig is. "In de toekomst kan het 'haat-circuit' wellicht nieuwe deuren openen voor behandeling van depressie."
- BBC