Vijfde coronavaccin Novavax goedgekeurd

coronavaccin-novavax
Getty Images

Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) heeft maandag het 'klassiek' coronavaccin Nuvaxovid van de Amerikaanse fabrikant Novavax onder voorwaarden goedgekeurd. Het is het vijfde vaccin tegen het coronavirus dat nu ook gebruikt mag worden in Europa.

Volgens de Europese medicijnenwaakhond is het vaccin geschikt voor iedereen vanaf achttien jaar. Na de vaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen, is Novavax het vijfde coronavaccin dat voor gebruik is goedgekeurd door het EMA. Het vaccin wordt al ingezet in onder meer Indonesië, de Filipijnen, Nieuw-Zeeland en Turkije.

Klassiek eiwitvaccin

Het Novavax-vaccin is een 'klassiek' eiwitvaccin dat volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) anders werkt dan de eerder goedgekeurde vaccins. Het vaccin is gebaseerd op stukjes synthetisch uitsteekseleiwit van het coronavirus die aaneen geplakt zitten tot nanoklontjes. Dat is een techniek die ook al decennia wordt gebruikt voor vaccins tegen onder meer hepatitis-B, kinkhoest en HPV, schrijft De Volkskrant.

Bescherming tegen ziekte

Uit onderzoeken blijkt dat het vaccin na de tweede prik in 90 procent van de gevallen bescherming biedt tegen ziekte door het coronavirus. Het gaat om bescherming tegen het oorspronkelijke virus en de alfavariant, die tijdens het onderzoek circuleerden. Of het vaccin ook voldoende beschermt tegen de omikronvariant moet nog blijken. "Daar doet de fabrikant nu onderzoek naar, zoals dit ook is gedaan bij andere zorgwekkende virusvarianten", meldt het CBG tegen Nu.nl.

Er zijn twee prikken van het vaccin nodig, waarbij de tweede vaccinatie drie weken na de eerste moet plaatsvinden. Zeven dagen na de tweede prik zijn mensen maximaal beschermd. Voordat het vaccin daadwerkelijk ingezet kan worden, moet de Europese Commissie het advies nog wel overnemen. De EU had al een bestelling van honderden miljoenen vaccins geplaatst. Novavax zegt in januari de eerste doses te kunnen leveren.

Bron 
  • Nu.nl
  • Volkskrant