Er zijn sterke aanwijzingen dat mensen met een vitamine D-tekort meer risico lopen op ernstige complicaties van COVID-19. Op plekken waar mensen structureel te weinig vitamine D binnenkrijgen, is de kans op een dodelijke afloop van een besmetting met het coronavirus bovendien groter.
De verrhoogde kans op een dodelijke afloop concluderen Britse onderzoekers uit een analyse van de sterftecijfers in meer dan twintig Europese landen. De onderzoekers keken naar de gemiddelde vitamine D-spiegels van inwoners van twintig verschillende Europese landen. Ze vergeleken die cijfers vervolgens met het aantal sterfgevallen aan het coronavirus in elk land en vonden een opvallende link tussen landen waar een vitamine D-tekort vaak voorkomt, en waar het coronavirus voor veel overledenen zorgt. Ouderen, de meest kwetsbare groep voor het virus, is ook de groep waarbij in alle landen een vitamine D-tekort het vaakst voorkomt, zeggen de onderzoekers. Dit komt mede doordat onze huid als we ouder worden steeds minder goed in staat is om zonlicht om te zetten in een actieve vorm van vitamine D.
Veel sterfte in Italië en Spanje
Italië en Spanje hebben volgens de wetenschappers een groot aantal sterfgevallen door het virus. En dat zijn ook de landen waar de gemiddelde vitamine D-spiegels het laagst bleken. Hoewel de zon voldoende schijnt in deze landen proberen mensen - vooral ouderen - de hitte van de zon meestal te ontlopen. Daardoor maken ze minder vitamine D aan dan ze nodig hebben en ze krijgen ook onvoldoende via de voeding binnen.
Mensen in Noord-Europa hebben de hoogste concetratie vitamine D, vooral in de Scandinavische landen. Hoewel de zon daar minder schijnt, worden vitamine D-supplementen en levertraan daar veel meer gebruikt. Ook ontlopen ze het zonlicht minder vaak. Juist de Scandinavische landen zijn relatief gezien minder hard getroffen door het coronavirus en hebben minder sterfgevallen dan andere landen.
Meer en ernstiger complicaties
Het is niet de eerste keer dat vitamine D gelinkt wordt aan een virus of ziekte. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat mensen met een tekort aan vitamine D meer en ernstiger complicaties krijgen bij aandoeningen als tuberculose en influenza, ziektes die ook allebei invloed op je longen hebben. Eerdere internationale onderzoeken toonden ook al aan dat mensen die vitamine D-suppletie slikten minder gevoelig zijn voor luchtweginfecties. De effecten van extra vitamine D werden vooral gezien bij mensen die voor die tijd te weinig vitamine D in hun bloed hadden. Bij mensen met goede vitamine D-spiegels was er weinig effect te meten.
Cytokine-storm en vitamine D
Andere, Amerikaanse onderzoekers concludeerden eerder al dat mensen met grote vitamine D-tekorten een veel hoger risico op complicaties door besmetting met het coronavirus hebben. Ze vonden een link tussen het vitamine D-gehalte van COVID-19 patiënten en het ontstaan van zogenoemde cytokine-stormen. Cytokinen zijn eiwitten die ons lichaam aanmaakt als we geconfronteerd worden met ziektekiemen. Dat is dus in principe een goed iets. Bij corona maakt het lichaam in sommige gevallen veel te veel cytokinen aan, dat wordt een cytokine-storm genoemd.
Cytokine-stormen kunnen voor grote problemen zorgen in het lichaam en behoorlijke ontstekingsreacties veroorzaken, bijvoorbeeld in de longen. Het is bekend dat zelfs een kleine cytokine-storm bij ouderen een fataal verloop kan hebben, vooral als er ook nog sprake is van andere aandoeningen zoals hart-en vaatziekten. De wetenschappers berekenden dat door vitamine D spiegels bijtijds te verhogen het percentage COVID-19 patiënten met ernstige complicaties met 15 procent verlaagd zou kunnen worden.
Het lijkt er dus op dat het in de huidige tijden nóg belangrijker is om je aan de adviezen van de Gezondheidsraad te houden. Die adviseert onder andere vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70, mensen met een donkere huidskleur, mensen die weinig buitenkomen en zwangere vrouwen extra vitamine D te slikken.
Lees ook: moet ik extra vitamine D slikken nu corona me thuishoudt?
- Science Daily
- Margriet
- Business Insider
- BonDuo