Duizenden Nederlanders die corona hadden, houden mogelijk blijvend letsel aan hun longen. Daarvoor waarschuwt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (Nvalt) Leon van den Toorn donderdag op de website van het AD.
Volgens Van den Toorn onderschatten veel patiënten de gevolgen van corona. Hij wijst erop dat het virus en de reactie van het lichaam daarop permanente schade aan de longen kan veroorzaken. De longinhoud kan duidelijk minder worden en de opname van zuurstof is in ernstige gevallen veel slechter dan normaal.
Hij wil voorkomen dat bij corona eenzelfde fout wordt gemaakt als destijds bij Q-koorts. Nog altijd kampen door deze infectieziekte honderden mensen met ernstige gezondheidsklachten. De longarts waarschuwt in het AD: "Mensen met een doorgemaakte corona-infectie moeten goed worden gevolgd om te zien of het herstel wel volledig is."
Restschade
Van den Toorn verwacht dat er 'mogelijk duizenden mensen in Nederland blijvend letstel aan de longen krijgen door corona'. Van de 1200 patiënten die na een opname de intensive care verlieten, ging 'vrijwel 100 procent met restschade naar huis'. Van de naar schatting 6000 patiënten die in Nederland opgenomen werden, maar niet op de ic terecht kwamen, gaat volgens de longarts de helft met klachten naar huis.
Onderschatten de gevolgen
Ook wordt volgens hem het blijvende letsel onderschat door degenen die corona hebben overleefd. "Patiënten die de ic-opname hebben doorstaan, gaan na een herstelperiode op de verpleegafdeling regelmatig met zuurstof naar huis." Dat betekent 24 uur per dag aan een kastje en permanent een slangetje in hun neus. "Misschien kun je niet naar huis, maar moet je naar een verpleeghuis of een revalidatiekliniek. De grootste groep zijn 60-plussers, maar er zitten ook jongeren tussen. We werken hiervoor nauw samen met revalidatieartsen uit de centra voor longrevalidatie, daarvan zijn er vijf in Nederland."
- ad.nl