De Nederlandse corona-app 'CoronaMelder' is vanaf 1 september beschikbaar voor het grote publiek. De app waarschuwt je, indien je de afgelopen tijd contact hebt gehad met iemand die is besmet met het virus.
De app is de afgelopen weken getest door enkele honderden inwoners van Twente. De app komt met ingang van september uit voor Android en iOS en is geheel vrijwillig te downloaden en gebruiken. Ben je langer dan 10 minuten in de buurt van iemand met corona, dan krijg je een melding. Die melding wordt verstuurd als iemand die positief getest is - en ook de app gebruikt - via de app aangeeeft dat hij anderen wil waarschuwen.
De app moet de GGD's helpen in kaart brengen met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Zo wordt het aantal nieuwe besmettingen beperkt, is de hoop, omdat je de mensen dan sneller kunt afzonderen.
Niet zonder kritiek
De aanloop was moeizaam. In enkele prototypes van corona-apps zijn datalekken aangetroffen, en veel privacy-experts trokken aan de bel. Ook is het nog niet duidelijk of de app voldoende effectief is in de strijd tegen corona. In veel andere landen, zoals Frankrijk, is de app een fiasco gebleken, en de ideale 60% dekking wordt nog nergens gemeten. Duitsland lijkt met ongeveer 20% dekking nog het meest succesvol, maar ook dat is eigenlijk nog veel te laag om van een succes te spreken.
Ook is voor de uitrol inmiddels besloten niet meer samen te werken met de Belastingdienst. Wegens recente schandalen met etnisch profileren en burgers die onterecht als fraudeur werden aangemaakt, is het vertrouwen van het publiek momenteel te laag om dat te rechtvaardigen.
Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom is nog steeds kritisch: 'In de kern blijft de app een surveillancemiddel. Mensen hebben weinig vertrouwen in de overheid en hebben twijfels over de effectiviteit van de app. Ze stellen zich dan de vraag: ben ik wel bereid om daarvoor een deel van mijn vrijheid op te geven?' Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens komt binnenkort met een definitief oordeel over de privacyvriendelijkheid van de app.
Kan ik de app in september meteen gebruiken?
Apple en Google hebben een Bluetooth-technologie ontwikkeld om contactmomenten te registreren. Deze technologie is al verstrekt via Android door een update van de app Google Play Services en is beschikbaar voor iedereen met minimaal Android 6.0 op zijn telefoon. Voor iPhones is de technologie met iOS 13.5 beschikbaar gekomen, die werkt op alle iPhones vanaf de iPhone SE en 6S. De Nederlandse corona-app is afhankelijk van deze technologie. Als de bluetooth-tracking-technologie niet aanwezig is, werkt de app niet.
Vanaf 17 augustus is de CoronaMelder al beschikbaar in de appstores, omdat begrenzing tot een regio in de appstores niet mogelijk is. Daarmee is de app voor iedereen te downloaden, maar buiten de testregio’s nog niet volledig bruikbaar. Bij interesse is het dus het meest zinvol om in september te starten.
- RTL Nieuws