ENSCHEDE - Onderzoekers van onder meer de Universiteit Twente gaan een methode ontwikkelen om, zonder radioactieve deeltjes, te bepalen of patiënten met borstkanker uitzaaiingen hebben.
De nieuwe methode maakt gebruik van ongevaarlijke magnetische nanodeeltjes en een geavanceerde ultragevoelige 'metaaldetector'. De onderzoekers hebben hiervoor een subsidie van 1,4 miljoen euro voor gekregen.
Voordelen
Belangrijkste voordelen van het gebruik van de nieuwe methode met de nanodeeltjes is dat ze in principe onbeperkt houdbaar zijn en dus altijd en overal gebruikt kunnen worden. Ook veroorzaken ze geen gezondheidsrisico voor patiënt en medisch personeel.
De nanodeeltjes worden al klinisch toegepast als contrastmateriaal voor MRI scans en hebben dus hun werkzaamheid en veiligheid al bewezen.
Schildwachtklierprocedure
Jaarlijks krijgen ongeveer dertienduizend vrouwen in Nederland per jaar de diagnose borskanker. Bij de meeste patiënten wordt met behulp van de zogenaamde schildwachtklierprocedure bepaald of er sprake is van uitzaaiingen. Deze procedure kent echter veel nadelen.
Niet alleen zorgt de radioactiviteit voor een gezondheidsrisico voor patiënt en medisch personeel, ook de beperkte houdbaarheid van de radioactieve deeltjes vormen een probleem op logistiek vlak.
De onderzoekers verwachten dat ze in 2015 kunnen aantonen of de nieuwe methode daadwerkelijk geschikt is voor klinische toepassing.
- Universiteit Twente