De MammaPrint, een genetische test die het risico op terugkeer van borstkanker voorspelt, wordt niet opgenomen in het basispakket. Artsen en patiënten zijn zeer teleurgesteld over dit besluit van Zorginstituut Nederland (ZINL).
Het vertrouwen onder behandelaars en patiënten in de MammaPrint is internationaal groot. Dit komt mede door een grote Europese studie genaamd MINDACT. Deze studie toonde aan dat vrouwen met borstkanker die op basis van een gunstige MammaPrint-uitslag, geen aanvullende chemotherapie nodig hebben. Hierdoor hebben zij niet te maken met de (ernstige) bijwerkingen van chemotherapie, maar genezen wel.
Toch wil ZINL dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de MammaPrint voordat er sprake is van eventuele invoering in het basispakket. Er moet volgens hen definitief vastgesteld worden dat het achterwege laten van chemotherapie op basis van een gunstige MammaPrint-uitslag veilig is. Zij nemen geen genoegen met de resultaten van het eerder genoemde onderzoek.
Behandeling op maat
ZINL stelt de veiligheid van patiënten voorop, maar maakt een onjuiste beoordeling van de MINDACT-studie, vinden artsen. ‘Er volgt een onderzoeksmethodologie die stamt uit een tijdperk waarin behandelingen op maat nog niet mogelijk waren’, vertelt een woordvoerder van Antoni van Leeuwenhoek. ‘Daardoor kan het de snelheid van verbeteringen in het kankeronderzoek en in de behandeling van patiënten met kanker niet volgen. Hiermee ontmoedigt het Zorginstituut het ontwikkelen en het toepassen van nieuwe testen om patiënten een betere behandeling op maat te geven of een onnodige behandeling achterwege te laten. Daar moeten we snel een einde aan maken.'
- Antoni van Leeuwenhoek