Noorse onderzoekers beweren dat een deel van de gevonden borstkankers door mammografie uit zichzelf zouden zijn verdwenen als ze niet ontdekt en behandeld zouden zijn.
Sinds de invoering van regelmatige controles wordt er vaker borstkanker gevonden, dan daarvoor. Onderzoekers van het Norwegian Institute of Public Health in Oslo onderzochten 119.784 Noorse vrouwen tussen de 50 en 64 jaar oud die tussen 1996 en 2001 drie keer onderzocht zijn op borstkanker.
Deze gegevens vergeleken ze met 109.784 vrouwen die tussen de 50 en 64 jaar oud waren in 1992, op dat moment waren er nog geen grootschalige bevolkingsonderzoeken naar borstkanker in Noorwegen. Zij lieten zich na zes jaar eenmalig scannen.
Uit de gegevens blijkt dat onder de groep die zich elke twee jaar liet onderzoeken er 22 procent meer gevallen van borstkanker zijn. De onderzoekers kunnen zich voorstellen dat op deze manier regelmatige screening meer kwaad doet dan goed. Het onderzoek verschijnt in het tijdschrift Archives of Internal Medicine.
Bevolkingsonderzoek
Op dit moment zijn er nog maar 32 gevallen bekend van borstkanker die spontaan weer verdween. Dit is erg weinig, als je je bedenkt hoe vaak deze ziekte voorkomt. Specialisten blijven vrouwen dus aanraden om naar de controles te gaan, omdat vroege ontdekking de kans op genezing vergroot. Op dit moment is borstkanker wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaak door kanker bij vrouwen.
- News-Medical.Net