Het zogenaamde jodiumzaadje heeft de behandeling voor vrouwen met borstkanker enorm verbeterd. Het aantal heroperaties en borstverwijderingen is in deze periode enorm gedaald. Dat meldt het Catharina Ziekenhuis, het ziekenhuis dat 12,5 jaar geleden als eerste in Nederland gebruik ging maken van deze opsporingstechniek.
Een jodiumzaadje is licht radioactief en geeft een zeer lage dosis straling af, die niet schadelijk is voor de gezondheid en de omgeving. Een radioloog plaatst het midden in de tumor om de exacte plaats daarvan aan te geven. De straling zorgt ervoor dat een chirurg vervolgens direct de tumor vindt. Tijdens de borstsparende operatie kan de chirurg heel gericht dit zaadje – en daarmee de tumor – opsporen en verwijderen.
Vakers borstsparende operaties
Het Catharina Ziekenhuis heeft in 12,5 jaar al meer dan 1500 vrouwen met borstkanker op deze manier behandeld en zag het aantal heroperaties en borstverwijderingen in die periode dalen. "In situaties waarbij in het verleden gekozen werd voor een borstverwijdering, bijvoorbeeld bij meerdere tumoren in de borst, kan nu door deze lokalisatietechniek met jodiumzaadjes vaker een borstsparende operatie worden uitgevoerd", aldus chirurg Yvonne van Riet van het Catharina Ziekenhuis.
Draadlokalisatie
Tot 2003 werd landelijk standaard de zogenoemde draadlokalisatie gebruikt; daarbij werd een draadje in de tumor gestoken die uit de borst stak. Een chirurg volgde tijdens een operatie het draadje om te weten waar de tumor zat. Bij gebruik van draadlokalisatie is de kans aanwezig dat de ingevoerde draad verschuift. Daardoor kan het voorkomen dat tijdens de operatie niet in één keer de gehele tumor wordt weggehaald en een vervolg-operatie noodzakelijk is.
In Nederland werkt naar schatting meer dan de helft van de ziekenhuizen nog steeds met deze techniek.
- Catharina Ziekenhuis Eindhoven