Getty Images
Een hoge inname van gekookte of gebakken aardappelen, puree en patat wordt in verband gebracht met het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Vrouwen die vaker dan vier keer per week aardappelen eten hebben een grotere kans op een hoge bloeddruk dan vrouwen die ze minder dan eens per maand eten.
Dat blijkt uit een onderzoek in The BMJ (voorheen British Medical Journal). Wetenschappers van de Brigham and Women's Hospital en Harvard Medical School komen tot deze conclusie. Volgens de onderzoekers wordt het risico op een hoge bloeddruk lager als aardappelen vaker door niet-zetmeelhoudende groenten worden vervangen.
Onderzoek
Voor het onderzoek volgden de Amerikaanse wetenschappers 187.000 mannen en vrouwen uit drie grote studies. De onderzoeksperiode was meer dan 20 jaar. Zowel het eetpatroon - op basis van vragenlijsten - als de bloeddruk was van de deelnemers bekend.
Na correctie voor verschillende factoren die met de bloeddruk samenhangen vonden de onderzoekers een verhoogd risico bij vrouwen die vier keer per week gebakken, gekookte of gestampte aardappelen aten. Dit effect zagen ze echter niet bij mannen. Regelmatig patat eten hing wel bij zowel mannen als vrouwen samen met een grotere kans op een verhoogde bloeddruk. Opvallend genoeg vonden de onderzoekers geen verband met de inname van aardappelchips.
Beperking
De onderzoekers denken dat de hoge glykemische index van aardappelen - in vergelijking met andere groenten - een verklaring is voor het gevonden effect. Aardappelen kunnen voor een piek in de bloedsuikerspiegel zorgen. Aan de andere kant zijn ze zich ook bewust van de beperkingen van de studie: het gevonden verband laat geen oorzaak-gevolg zien.
In een editorial in hetzelfde tijdschrift stellen wetenschappers van de University of New South Wales echter dat het verstandiger is om naar algemene eetpatronen en de kans op ziekten te kijken, in plaats van te focussen op een specifiek product of ingrediënt.
Bron
- Science Daily