Zeven misverstanden op tafel
Een rood hoofd wijst op een hoge bloeddruk en als bloeddrukpatiënt kun je de sauna beter mijden. Ook zoute drop en koffie kun je beter laten staan en boos worden lijkt helemaal onverstandig. 'Denk om je bloeddruk', krijg je dan als advies. Maar in hoeverre zijn deze volkswaarheden en goedbedoelde adviezen ook waar?
Heel veel mensen denken dat alleen een hoge bloeddruk ongezond is. Dat een lage bloeddruk ook klachten met zich mee kan brengen daar staan we niet bij stil. We spreken van een lage bloeddruk als deze lager is dan 100/60 mmHg bij vrouwen en 110/70 mmHg bij mannen. Het is geen risicofactor voor hart- en vaatziekten, maar kan wel heel vervelend zijn.
Bij een te lage bloeddruk krijgen niet alle delen van het lichaam voldoende zuurstof en voedingsstoffen. De hersenen zijn het eerste orgaan dat hier last van krijgt. Duizeligheid, flauwvallen, kortademigheid en pijn op de borst kunnen het gevolg zijn. De bloeddruk kan tijdelijk laag zijn als gevolg van bijvoorbeeld bloedverlies of bloedvergiftiging, maar het kan ook wijzen op hartfalen of een nieraandoening.
Stress en boosheid
Als je je ergens druk overmaakt, gestrest bent of boos wordt krijg je nog wel eens het advies om op je bloeddruk te letten. En dit is niet zonder reden. Dagelijks stress kan de bloeddruk verhogen en ook stemmingen hebben invloed op de bloeddruk. Door emoties als angst en boosheid stijgt de bloeddruk. Ontspannen is dan ook belangrijk.
Rood hoofd
Sommige mensen hebben vrij snel een rood heeft en zij wijten dit aan hun bloeddruk. Een rood hoofd kan inderdaad een verschijnsel zijn bij een hoge bloeddruk, net als bloedneuzen, veel zweten en hartkloppingen. Deze verschijnselen komen echter niet vaak voor.
Daarbij zal je een licht verhoogde bloeddruk niet snel merken of herkennen. Een hele hoge bloeddruk leidt regelmatig tot hoofdpijn, kortademigheid, duizeligheid en problemen met zien.
Sauna
Een saunabezoek beïnvloedt de bloeddruk. Tijdens de opwarmfase daalt de bloeddruk door verwijding van de bloedvaten. Bij het afkoelen vernauwen de bloedvaten zich weer en neemt de bloeddruk wat toe.
Toch kan je met een hoge bloeddruk best van een saunabezoek genieten. Wel moet je iets voorzichtiger zijn met het afkoelen: neem de tijd en koel eventueel wat langer met lauw water. Vermijd plotselinge temperatuurverschillen en onderdompeling in een koud dompelbad. Mensen die regelmatig last hebben van pijn op de borst, artritmestoornissen of een sterk verhoogde bloeddruk kunnen de sauna wel beter mijden.
Abrikozen en rozijnen
In de volksmond worden abrikozen en rozijnen aanbevolen als bloeddrukverlagende producten. Er is hier echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Wel zijn abrikozen en rozijnen rijk aan kalium en kalium kan je helpen om je bloeddruk te verlagen. Daarbij zijn abrikozen en rozijnen ook verstandige tussendoortjes.
Drop
Het gebruik van drop kun je bij een hoge bloeddruk het beste beperken. Veel en regelmatig drop eten kan de bloeddruk namelijk verhogen. Dit komt niet alleen door het zout(natrium) in drop, maar ook door andere bloeddrukverhogende stof: glycyririzine.
Deze stof komt niet alleen in zoute drop voor, maar ook in Engelse en andere zoete dropsoorten. Ook zoethoutthee bevat glycyrrizine, dat kun je dus ook beter met mate drinken.
Koffie
Bij een eerste kopje koffie zorgt de cafeïne in de koffie dat de bloeddruk gedurende korte tijd stijgt. Bij regelmatig koffie drinken (bijvoorbeeld vier kopjes op een dag) verdwijnt dit effect. Het drinken van een normale hoeveelheid koffie kan prima bij een hoge bloeddruk. Probeer niet meer dan twee tot vier kopjes koffie per dag te drinken.
- Infonu: Mens en Gezondheid
- Nederlandse Hartstichting
- Nederlands Huisartsen Genootschap