ROTTERDAM - Artsen moeten patiënten die last hebben van onverklaarbare bloedingverschijnselen eerder laten onderzoeken op de bloedingziekte Von Willebrand. Daarvoor pleit Eva de Wee van het Erasmus MC in het onderzoek waarop ze morgen promoveert.
De ziekte van Von Willebrand is de meest voorkomende erfelijke bloedingziekte. Ongeveer een op de honderd mensen in Nederland lijdt aan een milde vorm van deze ziekte. Bij patiënten stolt hun bloed niet goed waardoor in hun lichaam bloedingenkunnen ontstaan.
Bloedingen
"Meestal gaat het om bloedingen in de mond, overvloedige menstruatie, huidbloedingen en bloedneuzen", zegt De Wee. Mensen met een ernstigere variant kunnen ook bloedingen hebben in hun gewrichten, maag en darmen.
Ingrepen voorkomen
Door de ziekte eerder te ontdekken, kunnen medische ingrepen en complicaties worden voorkomen. Nu worden vaak nog de bloedingen aangepakt en niet de ziekte zelf. De Wee: "Bij sommige vrouwen met overvloedige menstruatie is de baarmoeder verwijderd. Pas na de operatie blijkt dan dat iemand de ziekte van Von Willebrand heeft. Door eerder bloedonderzoek te doen had een operatie mogelijk voorkomen kunnen worden."
Bevalling
"Bovendien heeft meer dan de helft van de vrouwen met de ziekte van Von Willebrand overmatig gebloed na de geboorte van een kind en was een bloedtransfusie na de bevalling opvallend vaak nodig.", aldus De Wee.
Grootste studie
Aan het landelijke onderzoek hebben ruim achthonderd patiënten meegedaan met de ziekte van Von Willebrand. Het is de grootste studie die ooit naar deze ziekte is gedaan.
- Erasmus MC