Bloed, dierbaar rood vocht
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Een mooi spreekwoord, maar ook een waarheid als een koe. Maar wat doet al dat bloed eigenlijk? Hoeveel hebben we ervan? En hoe zit het met blauw bloed? Dat lees je hier.
Bloed is het transportsysteem van ons lichaam. Het dierbaar rode vocht komt in verschillende bloedgroepen en helpt je te beschermen tegen infecties. Maar het bloed kan ook ziek worden.
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Een mooi spreekwoord, maar ook een waarheid als een koe. Maar wat doet al dat bloed eigenlijk? Hoeveel hebben we ervan? En hoe zit het met blauw bloed? Dat lees je hier.
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je neus begint spontaan te bloeden. Een spontane bloedneus komt soms uit één neusgat, maar het kan ook uit alle twee komen. Je proeft de smaak van bloed in je mond, niet prettig. Maar weinig mensen bezoeken een arts voor een spontane bloedneus. Dus blijkbaar vinden wij het niet zo ernstig. Is het dat ook niet?
Uit een onderzoek in 2009 bleek dat de helft van de Nederlanders zijn eigen bloedgroep niet weet. Maar is dat erg? Is het kennen van je bloedgroep verplichte stof? Voordat we eventueel achterhalen welke bloedgroep we hebben, is het goed om eerst te weten welke bloedgroepen er zijn.
Je voelt je een beetje zwak, hebt last van vermoeidheid en bij inspanning word je snel kortademig. Je krijgt het advies om je hb te laten controleren. Dit is een marker voor bloedarmoede en dat zou zomaar je klachten kunnen verklaren.
De vijf tot zes liter bloed die door je lichaam stroomt, bestaat uit heel veel verschillende stoffen. De rode bloedcellen zijn waarschijnlijk de bekendste, die geven het bloed ook zijn rode kleur. Maar ons bloed bestaat uit nog meer onderdelen.
Regelmatig komen er via een wondje bacteriën in het bloed. Meestal worden ze vernietigd door het immuunsysteem voordat ze klachten kunnen veroorzaken. Wanneer er echter flinke aantallen bacteriën in het bloed terecht komen als gevolg van een grotere infectie, kan bloedvergiftiging ontstaan. Een aandoening met soms dodelijke gevolgen.
Bloed is hard nodig. Bijvoorbeeld voor mensen die veel bloed verloren bij een operatie of ongeluk. Ook patiënten die te weinig rode bloedcellen of bloedplaatjes aanmaken, hebben soms een bloedtransfusie nodig. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, zamelt de bloedbank bloed in van donoren.
Een volwassen mens heeft 5 tot 6 liter bloed in zijn lichaam. Dit wordt rondgepompt door het hart in een bloedvatensysteem. In rust circuleert het bloed in ongeveer 1 minuut door ons lichaam, bij zware inspanning duurt dit 20 seconden. Hoe ziet dat bloedvatensysteem er eigenlijk uit?