De prestaties van Nederlandse Olympische sporters kunnen afnemen door de jetlag van de reis van Nederland naar China en het ochtendlicht in Beijing.
Het verstoorde lichaamsritme en slaapgebrek kunnen leiden tot minder optimale waarden van bloeddruk, hartslag, lichaamstemperatuur en spierkracht. Dat melden neurofysiologen van het Leids Universitair Medisch Centrum in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Volgens de onderzoekers kunnen sporters die tijdzones passeren de overtocht beter ten minste twee weken voor de wedstrijd plannen.
Alcohol en koffie remmen mogelijk het vermogen om zich aan de nieuwe tijd aan te passen. In Beijing doen de sporters er goed aan niet voor 8 uur 's ochtends de gordijnen open te doen, omdat het ochtendlicht dan een vertragende invloed heeft op het ritme en dus averechts werkt. Blootstelling aan het licht in Beijing tussen acht uur 's ochtends en twee uur 's middags heeft juist een versnellende invloed op het ritme.
Volgens de fysiologen heeft westwaarts vliegen minder impact op de biologische klok dan wanneer mensen oostwaarts vliegen. Atleten die China in een westwaartse vlucht bereiken, zoals de Amerikanen, kunnen dus in het voordeel zijn, als de sporters uit andere landen zich niet goed hebben aangepast aan het nieuwe ritme.
- Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde