'Screening baarmoederhalskanker kan beter'

Getty Images

DEN HAAG - Met een nieuwe opzet voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker kunnen jaarlijks 75 extra gevallen van deze ziekte worden voorkomen. Daarnaast zou de sterfte aan de ziekte verder omlaag kunnen.

Dit staat in het advies 'Screening op baarmoederhalskanker' dat de Gezondheidsraad heeft aangeboden aan het Ministerie van VWS. De raad adviseert over te stappen op een ander type test, de opkomst te verhogen en de follow-up te verbeteren.

HPV
Vrouwen tussen de dertig en zestig jaar krijgen eens in de vijf jaar een oproep voor een uitstrijkje. Met behulp van miscroscopisch celonderzoek (cytologie) wordt er gezocht naar afwijkingen die kunnen wijzen op een voorstadium van baarmoederhalskanker.

Deze vorm van onderzoek werkt echter minder goed bij jongere vrouwen en spoort bepaalde tumorvormen minder goed op. De Gezondheidsraad adviseert daarom om het uitstrijkje te onderzoeken op de hoogrisicotypen van het Humaan Papillomavirus (HPV).

Volgens de raad wordt baarmoederhalskanker dan beter opgespoord, zodat een betere bescherming ontstaat. Een vrouw zou voor dit onderzoek ook maar eens in de zeven jaar aan hoeven te treden, nu is dat nog iedere vijf jaar.

Opkomst
De grootste gezondheidswinst kunnen we echter behalen door de opkomst bij het bevolkingsonderzoek te verhogen. Vooral jonge vrouwen, allochtone vrouwen en vrouwen met een lage sociaaleconomische status doen vaak niet mee. Ruim de helft van de gevallen van baarmoederhalskanker doet zich voor bij deze afhakers.

De Gezondheidsraad adviseert daarom om de huisarts een grotere rol te laten spelen binnen het onderzoek. Daarnaast willen ze graag een proef doen met een thuistest en moet de follow-up beter als de uitslag van het uitstrijkje niet goed is.

Baarmoederhalskanker
In Nederland krijgen jaarlijks ruim 700 vrouwen (van wie de helft jonger is dan 50) baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden er 200 tot 250 vrouwen aan deze ziekte. Zonder bevolkingsonderzoek zouden deze aantallen aanzienlijk groter zijn.

Vaccin
Vorig jaar is een begin gemaakt met de vaccinatie van meisjes tegen HPV, maar het zal nog tientallen jaren duren voordat alle vrouwen beschermd zijn. Daarbij kan vaccinatie niet alle gevallen van baarmoederhalskanker voorkomen. Voorlopig is bevolkingsonderzoek dus nog nodig.

Bron 
  • Gezondheidsraad