Het aanbieden van een HPV-zelftest als alternatief voor een uitstrijkje kan de deelname aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker flink vergroten. Remko Bosgraaf van het Radboudumc ontdekte dat 80 procent van de gebruikers van een zelftest dit prettiger vond dan een uitstrijkje
Vanaf 1 januari 2016 wordt het bevolkingsonderzoek naar HPV ingevoerd. Vrouwen die worden uitgenodigd voor een uitstrijkje, worden vanaf dan getest op een besmetting met het humaan papillomavirus (HPV). Besmetting met HPV verhoogt de kans op het krijgen van baarmoederhalskanker en met een HPV-test zijn meer mogelijke gevallen van baarmoederhalskanker te ontdekken dan met de huidige test. Vrouwen krijgen vanaf 2016 ook de mogelijkheid het uitstrijkje zelf thuis te doen. Zij hoeven dan niet naar de huisarts.
Deelname verhogen
Op dit moment neemt ongeveer 70 procent van de vrouwen deel aan het bevolkingsonderzoek. Vrouwen die niet meedoen, noemen hiervoor vooral praktische redenen, bijvoorbeeld dat het moment van de afspraak niet goed uitkomt.
Remko Bosgraaf stuurde 30.000 vrouwen die niet hadden meegedaan aan het bevolkingsonderzoek een zelftest. Een derde van deze groep gebruikte de test ook. Met deze zelfafnametest kunnen vrouwen thuis cellen van de baarmoederhals afnemen. De afgenomen test wordt naar het laboratorium opgestuurd, waar de aan- of afwezigheid van HPV wordt vastgesteld.
Net zo effectief
Uit het onderzoek van Bosgraaf blijkt dat de zelfafnametests net zo effectief zijn in het vaststellen van HPV als een regulier uitstrijkje. Ook het gebruiksgemak is voldoende groot. 80 procent van de vrouwen die de zelfafnametest hebben gebruikt, geven hier de voorkeur aan in plaats van aan een uitstrijkje bij de dokter. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het grotere comfort en de mogelijkheid om de afname zelf te kunnen plannen. Remko Bosgraaf: "Onze resultaten bevestigen onderzoek dat eerder in andere Europese landen is uitgevoerd. We kunnen met zekerheid zeggen dat invoering van de zelfafnametest gevallen van baarmoederhalskanker gaat voorkomen."
Op 2 december 2014 promoveert Bosgraaf op zijn onderzoek.
- Radboudumc