Zelfs als je nooit gerookt hebt, kun je de longziekte COPD krijgen. Onderzoekers van het UMC Groningen hebben belangrijke, nieuwe aanwijzingen gevonden over de schade die door ingeademde stoffen op de werkvloer kan worden aangericht op het lichaam en de longen.
COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. In Nederland lopen naar schatting één miljoen mensen rond met deze longziekte, maar het overgrote deel zou zich er niet bewust van zijn dat het om een ernstige aandoening gaat. COPD is een chronische vernauwing van de luchtwegen die de ademhaling vermoeilijkt. Symptomen zijn kortademigheid en hoesten, waarbij vaak slijm komt kijken.
De belangrijkste veroorzaker van COPD is roken, maar het is ook al langere tijd bekend dat het langdurig inademen van giftige stoffen en een stoffige lucht de longziekte kan veroorzaken. Het onderzoek van het UMC Groningen laat zien dat stoffen op het werk, zoals giftige stoffen op bijvoorbeeld een pluimveeboerderij, de uitlaatgassen in een garage en de stoffige lucht op een bouwplaats, de werking van het DNA veranderen. Een vergelijkbare schade is te zien bij rokers. Door een blokkade van de werking van bepaalde genen maakt het lichaam te veel of te weinig bepaalde eiwitten aan, waardoor het lichaam ontregeld raakt. Op deze manier kunnen longziekten ontstaan.
Wanneer je eenmaal COPD hebt, kom je er niet meer van af. Wel kun je de klachten verminderen. Het is daarom van belang dat je zo snel mogelijk naar de huisarts gaat zodra je de symptomen herkent.
- CBS
- Universitair Medisch Centrum Groningen
- Longfonds