De helft van de mensen die zichzelf met een voedselallergie bestempelen, hebben dit helemaal niet. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.
‘Hoewel we ontdekten dat één op de tien volwassenen een voedselallergie heeft, denken bijna twee keer zoveel volwassenen dat ze allergisch zijn’, vertelt hoofdonderzoeker Ruchi Gupta van de Nortwestern University. 'Hun symptomen kunnen een voedselintolerantie of andere voedselgerelateerde aandoeningen suggereren.’
Diagnose
Uit het onderzoek blijkt dat slechts de helft van de volwassenen met een voedselallergie, een diagnose heeft. ‘Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor geschikte testen en diagnoses voordat het voedsel volledig uit het dieet wordt verwijderd. Als voedselallergie wordt bevestigd, is inzicht in het management ook van cruciaal belang, inclusief het herkennen van symptomen van een ernstig allergische reactie (anafylaxis) en hoe en wanneer epinefrine (een adrenaline-injectie) moet worden gebruikt.’
Wereldwijd
In Nederland zijn er meer dan 0,4 miljoen mensen met een voedselallergie. 'Dit percentage is vrijwel gelijk in andere Europese landen', meldt de Allergenen Consultancy. ‘Wel zijn nationale verschillen zichtbaar in de voedingsmiddelen waarop allergisch gereageerd wordt en het percentage kinderen dat leidt aan een voedselallergie: in Nederland en omringende landen meer dan 5 procent, maar in Griekenland 'slechts' 1,5 procent. Kinderen reageren vooral op melk, ei en noten.’
- Science Daily
- Allergenen consultancy