Het dagelijks spelen van videogames, niet langer dan één uur, heeft een positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Dat suggereert een nieuwe studie van onderzoekers van Oxford University.
Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.
De wetenschappers ontdekten dat jongeren die per dag minder dan een uur videogames speelden beter aangepast waren dan degenen die helemaal niet spelen. Maar kinderen die dagelijks langer dan drie uur speelden minder tevreden waren met hun leven in het algemeen. Voor het onderzoek analyseerde experimenteel psycholoog Andrew Przybylski verschillende Britse onderzoeken waar 5000 jongeren tussen de 10 en 15 jaar oud aan meewerkten.
Meest tevreden
Zo'n 75 procent van de ondervraagde kinderen speelden dagelijks videogames. Er werd ze onder meer gevraagd hoeveel tijd ze dagelijks consoles en computers gebruikten. Vervolgens werd ze gevraagd een aantal factoren te waarderen, waaronder: tevredenheid met hun leven, hun contact met leeftijdsgenoten en niveau's van hyperactiviteit en onoplettendheid.
De antwoorden werden gecombineerd om het niveau van psychologische en sociale aanpassing te beoordelen. In vergelijking met alle andere groepen, ook degenen die helemaal geen games speelden, bleken de jongeren die dagelijks een uur speelden het meest tevreden met hun leven. Daarnaast scoorden ze het best op het vlak van positieve sociale interacties. Ook hadden ze minder emotionele problemen.
'Dit kan komen door verschillende redenen', vertelt Przybylski de BBC. 'Het meedoen aan games geeft kinderen een gemeenschappelijke taal. Kinderen die geen deel uitmaken van dit gesprek, kunnen buitengesloten worden.' De onderzoeker wijst erop dat het effect van videogames op kinderen statistisch significant is in dit onderzoek, maar dat factoren zoals de kracht van familierelaties een grotere rol spelen.
- BBC