BAARN - Kinderen die snurken of last hebben van slaapapneu, ontwikkelen later vaker gedragsstoornissen. Dit blijkt uit een onderzoek onder 11.000 Britse kinderen, dat gepubliceerd is in Pediatrics.
Naar schatting snurkt 1 op de 10 kinderen regelmatig. Zo’n 2-4 procent heeft slaapapneu, een verstoorde ademhaling tijdens de slaap. Vergrote keel- of neusamandelen zijn vaak de oorzaak. Volgens onderzoeker Karen Bonuck kunnen de slaapproblemen de zich ontwikkelende hersenen beschadigen, wat tot bijvoorbeeld ADHD kan leiden.
De ouders hielden tijdens de eerste zes of zeven jaar bij of hun kinderen last hadden van snurken of slaapapneu. Ook brachten ze het gedrag in kaart. Kinderen met ademhalingsproblemen tijdens het slapen, bleken een 40 tot 100 procent grotere kans te hebben op het ontwikkelen van gedragsproblemen.
Problematisch gedrag
Dr. Bonuck denkt dat de ademhalingsproblemen op verschillende manieren het gedrag kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld door een beperkte aanvoer van zuurstof naar de hersenen, door het onderbreken van de herstellende functie van slaap of door een verstoring van het evenwicht van stoffen in het brein.
"Tot nu toe was er geen bewijs dat ademhalingsproblemen tijdens de slaap voorafgaan aan problematisch gedrag, zoals hyperactiviteit. Deze studie toont duidelijk aan dat dat zo is en impliceert dat de slaapproblemen de gedragsstoornissen veroorzaken", aldus Bonuck.
- BBC