ROTTERDAM - De gevolgen van roken tijdens de zwangerschap lijken groter dan tot nu toe werd gedacht. Het heeft gevolgen voor hart en nieren van de baby.
Roken verandert de bloedstroom van de moeder naar het ongeboren kind. Hierdoor ontwikkelen het hart en de nieren zich niet goed. Er zijn aanwijzingen dat deze kinderen op latere leeftijd een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten en nierproblemen, aldus promovenda Miranda Geelhoed van het Erasmus MC.
Zij heeft gekeken of ongunstige omgevingsfactoren tijdens de zwangerschap gevolgen hebben voor de vroege ontwikkeling van het kind. Al eerder was bekend dat roken de groei van de baby vertraagt en leidt tot een laag geboortegewicht.
Doorbloeding
Nicotine uit sigaretten verwijden of vernauwen de bloedvaten in sommige weefsels. Dit hangt af van de hoeveelheid sigaretten die wordt gerookt. Bij meer dan tien sigaretten per dag worden de nieren van de baby kleiner, maar bij minder dan vijf worden deze organen juist groter. Ook ontwikkelen bepaalde delen van het hart en de bloedvaten zich anders. Dit kan later voor gezondheidsproblemen zorgen.
Verder blijkt dat als de moeder veel aankomt tijdens de zwangerschap dat het hart van de baby groter wordt. Of dit gunstig of ongunstig is, is niet bekend. Ten slotte zag de promovenda dat een hoge bloeddruk bij de moeder leidt tot een hogere bloeddruk bij het kind op 9-jarige leeftijd.
Voor het onderzoek maakte Geelhoed gebruik van de gegevens van het Generation R onderzoek.
- Erasmus MC