Nieuw systeem stelt oorzaak doodgeboortes vast

Getty Images

GRONINGEN - Door een nieuw classificatiesysteem wordt het voor artsen mogelijk om bij 80 procent van de doodgeboren kinderen de doodsoorzaak vast te stellen.

Het systeem is ontwikkeld en getest door gynaecoloog in opleiding Fleurisca Korteweg in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het systeem zal landelijk ingevoerd gaan worden.

In ontwikkelde landen eindigt 1 op de 200 zwangerschappen in een doodgeboorte; in Nederland zijn dit jaarlijks 1200 tot 1400 kinderen. Om doodgeboortes te kunnen voorkomen, is meer inzicht nodig in de oorzaken daarvan.

Doodsoorzaak
Tot nu toe ontbrak er in Nederland, maar ook wereldwijd, één standaardsysteem om de doodsoorzaak vast te stellen. Ook was onduidelijk welke onderzoeken verricht moeten worden om die doodsoorzaak te kunnen vaststellen. Mede hierdoor werd bij tweederde van de doodgeboren baby's geen doodsoorzaak gevonden.

Tulip classificatie
Korteweg ontwikkelde samen met collega's een nieuw classificatiesysteem: de Tulip classificatie. Dit systeem kan onderscheid maken tussen de risicofactoren, bijvoorbeeld een rokende moeder, overgewicht van de moeder, laag geboortegewicht van de baby, en de werkelijke doodsoorzaak, zoals bijvoorbeeld placentaproblemen.

De gynaecoloog schreef ook een duidelijke richtlijn over hoe dit classificatiesysteem gebruikt moet worden. Ze introduceerde dit systeem inmiddels bij 50 Nederlandse ziekenhuizen, waarna ze 1025 doodgeboortes onderzocht. In 65 procent van de gevallen bleek het slecht functioneren van de placenta de doodsoorzaak te zijn.

Auteur 
Bron 
  • Universitair Medisch Centrum Groningen