Hollandse Nieuwe, rolmops of zure haring tijdens je zwangerschap
Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: mag je haring eten als je zwanger bent?
Het voedingscentrum raadt aan om een keer per week vis te eten, liefst vette vis. En zwangere vrouwen wordt zelfs aangeraden om twee keer per week vis te eten: een keer vette vis (zoals haring, zalm en forel) en een keer magere vis (zoals tilapia en schol). Vette vis bevat omega-3-vetzuren. Deze visvetzuren bevorderen bij (ongeboren) kinderen de ontwikkeling van de hersenen en het zicht.
Lees ook: hoe (on)gezond is haring?
Haring happen als je zwanger bent
Hoewel vis dus belangrijk is tijdens je zwangerschap, is haring happen aan de viskraam dan weer niet verstandig. Rauwe haring - maatjesharing of Hollandse Nieuwe - kun je namelijk beter laten staan, om voedselinfecties te voorkomen. Haring wordt gelijk na de vangst gekaakt (de kieuwen en ingewanden worden verwijderd) en gezouten. Het zout reageert met de enzymen in de vis, waardoor de structuur van de vis verandert en deze een beetje gaar wordt. Ook wordt de haring diepgevroren. Zouten en invriezen zorgt ervoor dat mogelijke schadelijke bacteriën in de vis, zoals listeria, minder actief zijn en voor een deel doodgaan. Maar uit onderzoek blijkt dat bij het pekelen (zouten) en invriezen van vis niet alle schadelijke bacteriën doodgaan, wat bij goed verhitten wel gebeurt. Haring van de kar of kraam - en vaak ook uit de supermarkt - wordt niet verhit, dus kun je er nooit 100 procent zeker van zijn dat het veilig is.
Kan je als zwangere wel rolmops eten?
Na verhitting is het eten van vis, waaronder haring, wel veilig. En dat geldt ook voor gerookte haring (spekbokking). Haring uit pot of blik, zoals zure haring (rolmops), kun je veilig eten omdat het verhit is geweest.
Hoe zit het met andere vissoorten als je zwanger bent?
Sommige soorten vis of schaal- en schelpdieren kun je beter mijden of niet te vaak eten als je zwanger bent. Zo kun je makreel, paling, sardine, tonijn, krab en garnalen beter laten staan. Deze vissen kunnen verhoogde gehaltes schadelijke stoffen bevatten zoals dioxine, kwik of PFAS. Een keer een kleine hoeveelheid van deze vis op bijvoorbeeld een toastje zal niet gelijk schadelijk zijn, maar uit voorzorg kun je deze vis beter mijden.
Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
- Voedingscentrum