NIJMEGEN - Veel kinderen van moeders die depressief waren na de bevalling, kunnen minder goed tegen stress en hebben vaker aanpassingsproblemen op school als ze zes jaar zijn.
Ook maken ze moeilijker contact met leeftijdgenootjes. Dat blijkt uit onderzoek waarop psycholoog Laura Kersten-Alvarez op 3 februari promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Volgens de psycholoog helpt het als de kinderen al op jonge leeftijd hulp krijgen bij het herstellen van het contact tussen moeder en baby. Dit voorkomt gedragsproblemen bij kinderen die veel moeilijkheden hebben meegemaakt in het gezin en maakt hen extra weerbaar.
Depressie
Eén op de tien moeders (zo'n 20.000 per jaar) krijgt na de bevalling een depressie. Kenmerken daarvan zijn somberheid, verlies van plezier of interesse, slaapproblemen en/of gevoelens van leegte en schuld. Door zo'n depressie is de moeder vaak niet in staat om een goed contact met het kind op te bouwen.
Een aanpak die alleen gericht is op de depressieve moeder blijkt niet voldoende. Hulp aan moeder en kind is op korte termijn positief. Ook na vijf jaar is het effect van de hulp nog merkbaar.
- Radboud Universiteit Nijmegen