ROTTERDAM - Couveusekinderen kunnen vanaf komend voorjaar in het Erasmus Medisch Centrum melk krijgen uit de moedermelkbank. Het ziekenhuis richt deze bank op voor baby’s van wie de moeder geen of onvoldoende voeding heeft.
"Een kind doet het veel beter op moedermelk dan op kunstmelk", zegt neonatoloog Hans van Goudoever van het Erasmus MC.
"Moedermelkkinderen blijken minder vatbaar voor infecties en maken een gezondere geestelijke ontwikkeling door. Daarbij krijgen ze veel minder vaak ernstige darmziekten. Vorige jaar overleden 25 kinderen in het Sophia aan zo’n darmziekte. Wanneer zij moedermelk hadden gekregen, was dit aantal waarschijnlijk vijf geweest."
Kolven
Bij de moedermelkbank kunnen op gezondheid gescreende moeders die borstvoeding geven hun melk doneren. "Veel vrouwen hebben meer dan genoeg melk voor hun eigen kind en kunnen dus wel wat missen. Zij kolven de melk thuis af en brengen het naar het Sophia. Wij controleren die melk op ziektekiemen, pasteuriseren het en voegen er noodzakelijke voedingstoffen aan toe. Daarna vriezen we de melk in en leggen een voorraad aan zodat er voldoende flesjes beschikbaar zijn voor onze afdeling."
Tot 1971 waren moedermelkbanken een normaal verschijnsel. Ze werden in Nederland gesloten omdat steeds meer de voorkeur werd gegeven aan kunstmelk. Later werden alle banken opgeheven door risico’s als hiv en aids.
- Erasmus MC