NOTTINGHAM - Baby's en peuters die zelfstandig met hun handen eten, hebben op latere leeftijd minder kans op overgewicht dan kinderen die gepureerde voeding of pap met een lepel krijgen.
Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Nottingham, gepubliceerd in British Medical Journal. Voor het onderzoek werden de eetgewoonten van 155 kinderen tussen de 20 maanden en 6,5 jaar.
Van deze groep kinderen aten 92 kinderen zelf met hun handen kleine stukjes vaste voeding. De andere 63 kregen hun voeding gepureerd met een lepel.
Suiker en gezoete producten
De onderzoekers concludeerden dat baby's die met de handen aten een voorkeur kregen voor brood en pasta. De kinderen die altijd gepureerde voeding kregen, ontwikkelden een voorkeur voor suiker en gezoete producten. Ook al kregen zij ook heel vaak koolhydraten, eiwitten, groenten en fruit.
Volgens de wetenschappers wekt het eten van voeding in vaste vorm bij de kinderen meer aandacht voor de textuur van voeding. Pasta en brood zijn ook makkelijker te kauwen dan andere voedingsmiddelen.
Factoren
Van de groep die met een lepel at bleken acht kinderen zwaarlijvig. Onder de kinderen die met de vingers aten was slechts eentje zwaarlijvig. Volgens de onderzoekers kan dat verschil niet verklaard worden door geboortegewicht, het gewicht van de ouders of sociaaleconomische factoren.
"Onze studie suggereert dat zelfstandig eten een positieve impact heeft op de voorkeur van kinderen voor gezonde voeding. Dat heeft gevolgen voor de strijd tegen de toename van zwaarlijvigheid in onze hedendaagse samenleving", aldus de wetenschappers.
- BBC