Nederlanders controleren huid onvoldoende op verdachte plekjes

Getty Images

Bijna 65 procent van de Nederlanders controleert de huid niet vaak genoeg op verdachte plekjes. Ruim een op de vijf heeft bovendien geen idee waar hij op moet letten. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Melanoom.

Jaarlijks krijgen bijna 6000 mensen te horen dat zij melanoomkanker hebben. Dit is de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker.

Regelmatige (zelf)check van de huid is cruciaal: 99 procent van de mensen die melanoomkanker krijgen, overleeft de ziekte door vroege detectie. Toch inspecteren drie op de tien Nederlanders in de doelgroep hun huid nooit op verdachte plekjes. Dit kwam naar voren uit de enquête die Stichting Melanoom hield onder 1072 Nederlanders tussen de 20 en 50 jaar.

Onbekende aandoening

Dermatologen adviseren om één keer per kwartaal de huid te checken op verdachte plekjes. Bijna 65 procent van de respondenten doet dat niet vaak genoeg.

Opvallend aan het onderzoek is ook dat, van alle ondervraagden, twintigers het minst vaak de eigen huid bekijken – 39 procent doet dat nooit zelf en 79 procent heeft hiervoor nog nooit een huisarts of dermatoloog bezocht – terwijl melanoom in de top 3 staat van meest voorkomende vormen van kanker onder jongeren. Bovendien weten bijna twee op de vijf Nederlanders niet wat melanoom is.

Verdachte moedervlek

"Het onderzoek laat zien dat veel mensen geen idee hebben waar ze op moeten letten, terwijl er op tijd bij zijn letterlijk je leven kan redden", zegt Astrid Nollen-De Heer, directeur van Stichting Melanoom. Op de site van de stichting staan de vijf kenmerken van melanoom. Denk aan het groeien of uit het niets ontstaan van een moedervlek, maar ook aan het herhaaldelijk bloeden of jeuken ervan.

Bron 
  • Stichting Melanoom