Getty Images
Als er één Marokkaans gerecht bekend is, dan is het wel couscous. Dit is eigenlijk de pasta van de Marokkaanse keuken en er zijn veel varianten. In dit recept is de couscous vervangen door bloemkoolkorrels, oftewel bloemcous. Zo heeft het gerecht minder koolhydraten en meer groenten.
Aantal personen
4-6
Bereidingsduur
25 minuten + 1 uur wachttijd
Ingrediënten
- Kokosolie, olijfolie
- 1 kleine rode ui, in ringen
- 300-400 gram rundvlees, in kleine blokjes
- ½ bosje peterselie
- ½ bosje koriander
- 2 takjes tijm
- 2 tomaten, gehalveerd
- 1 rode peper, zonder zaadjes fijngesneden
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 10 draadjes saffraan
- 5 wortels, in repen
- 100 gram gedopte verse tuinbonen
- 1 courgette, in repen
- 1 bloemkool, in stukken
- 1 theelepel smen (traditionele boter uit de Noord-Afrikaanse keuken)
Bereiding
- Verhit een lepel kokosolie en een lepel olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui.
- Voeg het rundvlees toe en bak het in enkele minuten bruin.
- Knoop de peterselie, koriander en tijm met keukentouw tot een bosje (bewaar eventueel wat kruiden om te garneren).
- Doe het kruidenbosje samen met de tomaat, rode peper, gemberpoeder, kurkuma en saffraan bij het vlees en bak nog 10 tot 15 minuten.
- Giet ½ liter water bij het vlees en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Voeg de wortels en tuinboontjes toe en laat 15 minuten meestoven.
- Voeg dan de courgette toe en stoof ook die nog 15 minuten mee.
- Maak het gerecht op smaak met zout en peper.
- Maal de bloemkool in de keukenmachine tot kruimels van couscous-formaat.
- Bak de bloemcous 3 minuten in een droge koekenpan.
- Breng op smaak met een beetje zout en smen.
- Serveer de bloemcous op een mooie tajineschaal.
- Leg het vlees en de groente erop en giet de bouillon erbij.
- Garneer het gerecht eventueel met verse kruiden.
Dit recept is afkomstig uit Van tajine tot havermout.