Zoutreductie moet wettelijk geregeld worden

Getty Images

De door de vleeswarensector aangekondigde zoutreductie is een stap in de goede richting, maar het zet meer zoden aan de dijk als dit wettelijk wordt geregeld voor álle sectoren. Dat vinden de Consumentenbond, de Hartstichting en de Nierstichting.

Volgens deze organisaties kunnen consumenten alleen op die manier er op vertrouwen dat het zoutgehalte in levensmiddelen structureel omlaag gaat. De belofte van supermarkten en de vleesindustrie om het zoutgehalte in vlees de komende twee jaar met 10 procent omlaag te brengen, is volgens hen waarschijnlijk de 'zoveelste loze belofte'.

Ze reageeerden hiermee op de toezegging die de industrie woensdag deed. Supermarkten en de vleeswarenindustrie beloven nog voor de zomer een akkoord sluiten om het zoutgehalte in vleesproducten terug te brengen.

Concrete doelstellingen
"De afgelopen jaren zijn er veel beloftes gedaan, maar tot nu toe is het percentage zout en verzadigd vet nauwelijks omlaag gegaan", aldus de organisaties. "Het enige product waar de laatste jaren minder zout in zit, is brood. En dat komt omdat het ministerie van Volksgezondheid dat de broodindustrie wettelijk heeft opgelegd." De drie organisaties pleiten voor wetgeving, zodat er afspraken en concrete doelstellingen worden geformuleerd voor alle sectoren.

Volgende week staat er in de politiek een commissievergadering gepland over de voortgang van het verlagen van zout en verzadigd vet in levensmiddelen.

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws
  • Consumentenbond