BAARN - Zo’n 7 procent van de mensen krijgt allergische reacties op wijn. Dat blijkt uit een Duits onderzoek dat gepubliceerd in is het Deutsches Ärzteblatt International.
In 2010 vroegen de onderzoekers 4000 mensen van 20-70 jaar om een vragenlijst in te vullen over hun alcoholgebruik. Van de 948 personen die de enquête beantwoordden, bleek 8,9 procent van de vrouwen en 5,2 procent van de mannen een voedselintolerantie voor wijn te hebben. Rode wijn zorgde vaker voor problemen dan witte wijn.
Symptomen De symptomen bestonden uit een rode huid, jeuk, een loopneus, diarree, tachycardie en maag- en darmkrampen. Mensen die niet goed reageren op wijn, bleken vaak ook klachten te krijgen als ze bier of andere alcoholische dranken nuttigden. Bovendien hadden zij vaker andere allergieën dan degenen die geen voedselintolerantie voor wijn hadden.
Geen allergie Volgens de onderzoek is er geen sprake van een echte allergie voor wijn, maar eerder een intolerantie voor bepaalde bestanddelen, zoals alcohol of sulfiet.
- Medical News Today