Kinderen die al vanaf hun geboorte veel koolhydraten eten, vergroten de kans op een leven lang vol gewichtstoename en obesitas.
Dat stellen onderzoekers van de University at Buffalo na een onderzoek bij dieren. Zelfs als de volwassen ratten slechts een beperkte hoeveelheid calorieën kregen, was het effect van het voedingspatroon in de jeugd nog zichtbaar. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism.
Koolhydraten
"Veel babyvoeding en -drankjes zijn rijk aan koolhydraten, voornamelijk enkelvoudige suikers", vertelt onderzoeker Mulchand Patel. "We denken dat als je een kind te vroeg babyvoeding geeft de koolhydraatopname verhoogt. Hierdoor neemt de vorming van insuline toe en veranderen de metabole 'instellingen' waardoor het kind later in het leven ontvankelijker is voor overgewicht."
Programmeren
Volgens de onderzoekers zijn na de geboorte de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier en neuronen nog niet volledig volgroeid. Daarom kan een afwijkend voedingspatroon in deze periode gevolgen hebben voor het rest van het leven. "Tijdens deze kritische periode wordt de hypothalamus - die onder andere eetlust reguleert - geprogrammeerd, waardoor je de rest van het leven meer eet", aldus Patel.
Ouders moeten er dan ook voor zorgen dat kinderen geen vaste voeding krijgen voordat ze 4 tot 6 maanden oud zijn. Anders kan het zijn dat het kind zichzelf de rest van het leven caloriebeperkingen op moet leggen. Patel: "Ook al heb je behoefte aan meer calorieën: zolang je ze niet inneemt, kun je een normaal gewicht behouden."
- Science Daily