Omega-3 vetzuren helpen hartpatiënt niet

Getty Images

WAGENINGEN - Een dieet met extra omega-3 vetzuren kan niet voorkomen dat hart- en vaatpatiënten opnieuw ernstige klachten krijgen. Dit blijkt uit een grootschalig, langlopend onderzoek van de Wageningen University.

De onderzoekers die meewerkten aan deze Alpha Omega Trail zien dan ook geen reden om de richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad aan te passen. Hierin wordt aangeraden om twee keer per week vette vis te eten.

Vis heeft immers veel nuttige voedingsstoffen, zoals vitamine D, benadrukt ook de Hartstichting. Bovendien heeft dit onderzoek zich alleen gericht op hartpatiënten en niet op de algemene bevolking. Het gebruik van omegatabletten en visoliecapsules wordt door de wetenschappers sterk afgeraden.

Margarine
Unilever maakte speciaal voor dit onderzoek vier verschillende verrijkte margarines. 4837 Nederlandse hartpatiënten tussen de 60 en 80 jaar smeerden deze vervolgens 40 maanden lang op hun brood.

Eén groep hartpatiënten gebruikte een met visvetzuren verrijkte margarine die 400 milligram eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) bevatte.

Een tweede groep ontving 2 gram van het vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA), dat voornamelijk voorkomt in walnoten en sojabonen. Een derde groep kreeg een combinatie van de verschillende omega-3 vetzuren en een vierde groep een normale margarine. Het onderzoek was dubbelblind, zowel de patiënten als de behandelaars wisten niet wie welke margarine gebruikte.

Uit de resultaten is gebleken dat een voedingspatroon met extra omega-3 vetzuren niet kan voorkomen dat hartpatiënten opnieuw een infarct of andere complicatie krijgen. De onderzoekers waren echter zeer te spreken over de zorg in Nederland. De behandeling met geneesmiddelen halveerde het sterftecijfer.

Diabetes
Hartpatiënten met diabetes bleken echter wel baat te hebben bij de extra visvetzuren. Bij hen verminderde het risico op een dodelijk hartinfarct met 50 procent.

Ook hadden ze minder last van ernstige hartritmestoornissen. Vrouwelijke hartpatiënten die margarine smeerden met extra alfa-linoleenzuur verlaagden hun kans op hart- en vaatziekten met een kwart.

De resultaten van de Alpha Omega Trial zijn afgelopen weekend op het congres van de European Society of Cardiology in Stockholm gepresenteerd en verschijnen in het tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Bron 
  • Wageningen University