WAGENINGEN - Goed nieuws voor mensen met een milde appelallergie. Vanaf deze maand is er een nieuw soort appel verkrijgbaar die ze veilig kunnen eten: de appel van het ras Elise.
Dat blijkt uit Europees onderzoek waaraan onder andere is meegewerkt door Wageningen UR en het Universitair Medisch Centrum Groningen.
In Nederland hebben naar schatting meer dan 300.000 mensen last van een appelallergie. De allergie wordt veroorzaakt door bepaalde op zich ongevaarlijke eiwitten in de appels en kan leiden tot jeuk, irritatie van mond, lippen, tong, keel, neus en ogen.
Een vervelende complicatie is dat de mensen met appelallergie vaak ook een aantal andere fruitsoorten niet kunnen eten en ook nog eens allergisch zijn voor stuifmeel van de berk.
Tot nu toe was voor mensen met een milde appelallergie alleen de appelsoort Santana beschikbaar. Deze was alleen maar tot half januari te koop omdat de appels niet lang in de koeling houdbaar zijn.
De Elise is langer houdbaar en heeft een andere smaak. De appel is zoeter dan de Santana.
- Wageningen University