DEN HAAG - Jaarlijks verspilt een Nederlander 50 kilo aan fruit, brood, vlees en ander voedsel. Dat komt neer op zo'n 325 euro per huishouden per jaar.
De belangrijkste reden is dat consumenten hun eten te lang of op de verkeerde plaats bewaren, waardoor het bederft. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil dat Nederland in 2015 20 procent minder eten verspilt. Donderdag gaf zij de aftrap voor een campagne tegen voedselverspilling.
"Als je al het voedsel dat wij Nederlandse consumenten jaarlijks weggooien in vrachtwagens laadt, dan heb je een file van 9000 kilometer lang; van Amsterdam tot bijna aan Kaapstad", aldus Verburg. "Eigenlijk zou iedereen thuis eens moeten kijken hoe ze dat zelf doen. Er is nog een wereld te winnen."
Het Voedingscentrum geeft 12 tips tegen verspilling op www.voedingscentrum.nl/verspilling. Daar is ook de gratis Bewaarwijzer te bestellen met bewaartips voor consumenten.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit